10. toukokuuta 2012

Grilliterassin perenna-havuryhmä

Pihaa laitetaan taas, vaikka leikkimökki onkin vienyt suurimman osan vapaa-ajasta.

Keittiön terassin länsipuolelle kylvimme nurmikon syksyllä ja samalle pläntille siis tuli myös leikkimökki. Päätyyn jätin tilaa syvempää multaa vaativille kasveille, mutta en oikein syksyllä vielä tiennyt mitä siihen laittaisi. Kuvassa tilanne pari viikkoa sitten (huhtikuun loppu). Muuri tukee siis multaa lännessä ja osin myös pohjoisessa. Pohjoispuolella on  louhetta täyttömaana, eikä se ole kuljettavassa kunnossa. Murattiruukut (ja joku hortensia) ovat reunalla selviytymässä talven kellarisäilytyksestä.


Nyt keväällä viherpeukalo rupesi versomaan ja suunnitelma tarkentui. (Myös pohjoispuolen osalta.) En kuitenkaan saanut myymälöistä nyt kaikkea ja toisaalta mielikin muuttui alvariinsa, joten suunnitelmasta muodostui seuraavanlainen.


Ostin kolme seppelvarpua, kolme ruusuangervoa, kaksi sinikatajaa, yhden sinikartiovalkokuusen (vähän eri kuin kartiovalkokuusi). Kaikkien tulisi pysyä matalina, sillä reunamuurin ulkopuolelle tulee grilliä varten puuterassia vain portaan verran alemmas. Teen grilliterassi-porras-alaterassi -suunnitelmista tarkemman postauksen, kunhan pääsemme rakentamisen alkuun (tai vähän ennen). Mutta alla siis tilanne tällä hetkellä. Irrallinen litteähkö kivi hakee paikkaansa, eikä varmaan jää koko ryhmään. Liuskekiviä ei myöskään ole hankittuna, mutta ei niitä ihan vielä tarvitakaan terassin puutteen vuoksi. Ylimääräistä saveakin pitää roudata toiseen paikkaan, kunhan jaksaa tarttua näin tylsään hommaan. Reunakivet kaivelen paikalleen paremmalla ajalla: niitä on vielä varastossa nurmikoiden laitosta. Reunakiven ja havujen väliin saatan laittaa vielä maanpeiteperennaa, mutta maa on hirveän savinen. Havuille laitoin ihan pussista havu-rodomultaa, jos sitten selviäisivät paremmin.


Kuvassa oikealla siis keittiön terassi (siitepölystä keltaisena) ja etualalla yrttipenkkini. Muuriin tulee aita, johon tolpat on ostettuna. Itse aitamateriaalia vielä mietimme, mutta valkoista ei tule vaativan ylläpidon vuoksi. Muoto voisi olla perinteinen ristikko, mutta se mahdollistaa pallon karkaamisen metsään. Paksut köydet eivät riitä lasten ollessa vielä pieniä ja toisaalta ne olisivat liian houkutteleva kiipeilyteline. Pystyrimoitus taas tuntuu liian perinteiseltä eikä miellytä silmiämme. 

Lisää kuvia tulee sitten, kun kaikki kunnolla vihertää :) Ah, kesä! (Tänään oli jo +18 astetta, wuhuu!)

Muokkaus (27.6.2012): Nyt on ruoho vihreänä ja leikattu muutaman kerran. Tasainenhan se on ehkä parin vuoden päästä, mutta ei joudu enää mudassa tarpomaan.  Sinilaakakatajt ovat sinisiä ja sinikartiovalkokuusi tehnyt mojovan (ja sinisen!) kasvun. Ruusuangervot kukkivat kohta ja seppelvarvut parhaillaan. Ruukuissa olevat muratit ja hortensiat jäivät tuohon, kun siinä ne muistaa lannoittaa ja kastella. Aidantekokin on hyvässä vauhdissa ja saamme varmaan kaidepuut paikoilleen ennenkuin 1-vuotiaamme tosissaan kävelee. Ruohon ja perennaryhmän rajausta vielä mietin. Voi se noinkin jäädä, jos ruoho ei rupea kasvamaan katteen alta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti