8. toukokuuta 2013

Ympyräpenkin kasvit

Viime syksynä saimme mullat ja kolme havua istutettua ympyrän muotoiseen perennapenkkiin. Nyt oli ihana ryhtyä tuumasta toimeen, kun maa oli valmiina. Taimikaupassa ei tietenkään ole vielä täyttä valikoimaa, mutta pakko sinne oli jo päästä!

Hyviä suunnitelmia minulla on ollut useampikin, mutta päädyin tässä sini-kelta-valkoiseen, koska niitä värejä ei vielä ole juurikaan muualla. Toisekseen keltainen on kevään ensimmäinen merkki ja syksyllä keltainen hehkuu ja tuo viimeisiä iloisen kesän hetkiä mieleen. Mutta keltainen kaipaa seurakseen muuta, ettei se aivan tukahduta. Sininen on sille hyvä pari ja valkoinen taas lisää kasvivalikoimaa huimasti. Lisäksi ympyrään tulee vesiaihe, johon mielestäni kaikki edellämainitut värit sopivat kuin nakutettu.

Kuvat on otettu hämärällä, kun valoisa aika menee niissä istutushommissa. Mutta onpahan kasvit täälläkin muistissa, jos hukkaan lappuseni.

Kissasta oikealle kesäpikkusydäntä (Aurora x 4) särkynyt sydän (Alba x 2). Kissan takana syksyllä istutettuja krookuksia ja jotain valkoisia tulppaaneja.

Aivan etureunassa Geranium Johnson's Blue ja lähellä vesiaihetta kolme iiristä ('Snow Orchid').

Etureunassa jättipomulehteä ja niiden jatkona pääskynmaksaruohoja. Poimulehtien yläpuolella tarhapäivänliljoja 'Stella d'Oro' ja yksi kääpiökullero. Kesäpäivänliljoja kaksi aivan hoitokiven lähellä. Thuijan eteen laitoin vielä kolme kevätvuohenjuurta. Keltaisia kaikki.
Kukkimisaikoja yritin vähän miettiä, että aina olisi jotain kukassa. Vielä hankintalistalla on sinisiä kurjenmiekkoja (Siperian-, kääpiö-), ritarinkannuksia, akileijoja (Japanin- 'Ministar', Kotkan-) ja tarhasinivuokkoa (jos se nyt näin aurinkoiseen paikkaan mitenkään edes sopii). Keltaisista kesäkullero, tarhapiisku ja tarha-alpi voisivat toimia penkin takaosissa ja itäpuolelle (kasvihuoneen puolelle) mahtuisi kultatyräkki, kuusityräkki ja kultakärsämö. Mielenkiintoiselta kuulosti myös alppipiikkiputki, joka on hopeansinertävä. Kaunokaistakin haluan valkoisena jonnekin: se vaan on niin herttainen. Muutamia siirrettäviä toisesta penkistä voisivat olla loistosalvia ja rantakukka, kun ovat nyt liian märässä tai kylmässä tai muuten kärsivät (+ peura niitä järsii).

Jos haluaisin jonkun hyötykasvin perennojen joukkoon, niin voisin ajatella parsaa taustakasviksi. Jos siitä ei sitten tykkäisikään, niin sen voisi syödä pois.

Kartiovalkokuusi ja thuijat ovat vielä pieniä, mutta toki kasvavat. Haluaisin maan peittoon nopeasti, etteivät rikkaruohot villiinny. Katetta en haluaisi käyttää, kun sitä saisi sitten joka vuosi olla lisäämässä ja toisaalta haluan perennojen leviävän mahdollisimman paljon ja nopeasti. Katteeseen on niidenkin vaikea juurtua. Tavoitteena on runsas ja muhkea penkki, jossa kukkien lisäksi on paljon, paljon vihreää. Ja toki vesiaihe tuo ryhmään vähän meininkiä, mutta vaan ihan hillitysti solinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti