7. kesäkuuta 2014

Perunatorni: rakentaminen ja istutus

Perunakin sai meillä kasvupaikakseen pystysuoran paikan. Kuun vaiheiden mukaan otin perunat itämään valoon (huhtikuussa) ja hyvissä ajoin aloin rakentamaan perunoille laatikkoa. Idea laatikkokasvatuksessa on se, että ensimmäiset kolme lautaa kiinnitetään valmiiksi ruuveilla (tai vaikka koko takaseinä). Sitten perunat istutetaan ja mullataan siten, että kiinnitetään lisää lautoja ja heitetään multaa päälle. Näin perunan pitäisi kasvattaa koko maanalaiseen varteensa uusia mukuloita. Kerääminen tapahtuu poistamalla toiseksi alin lauta ja kaivamalla sopiva määrä ruuaksi. Sitten vain lauta ruuvataan takaisin. En kyllä tiedä jatkavatko muut mukulat sitten kasvuaan, jos alhaalla kopeloidaan ja nyhdetään ensimmäisiä irti. Pitää raportoida miten kasvatus onnistuu :)


Istutus tapahtui ehkä 18.5., joka toivottavasti meni kuukalenterin kanssa yksiin. Lajikkeena Nicola, jota olemme paikallisesta maatilapuodista ostaneet ruokaperunaksi. Aivan käsittämättömän hyviä perunoita karppaajankin mielestä! 


Peurasuojaus on helppo tehdä: kanaverkon pala vain päälle ja vähän jostain kiinni, jos haluaa. Peuroille maistuvat perunat vasta kukkimisvaiheessa, joten suojukseni näyttää nyt vähän puutteelliselta. Mutta kunhan laidat kohoavat, niin verkkokin näyttää sopivammalta. Myyräsuojauksen voi tehdä laittamalla koko tornin alle verkon jo rakennusvaiheessa. Unohdimme laittaa juurimaton laatikon pohjalle, jolloin sitä olisi ollut helpompi siirtää multineen päivineen. Toisallta peruna ei voi edes kasvaa samoissa mullissa montaa vuotta, että purkuhommiin kuitenkin joutuu. 


Nyt toivotaan hyvää satoa kaikista kuudesta siemenperunasta ;-)

4 kommenttia:

  1. Kiitos! Toivotaan, että perunakin tykkää :-)

    VastaaPoista
  2. No onkos perunoita tullut?

    VastaaPoista
  3. Tulihan niitä puoli ämpäriä... Kastelu oli tuolloin liian vähäistä (loman aikana) ja muurahaiset pääsivät tekemään pesänsä yhteen nurkkaan. Maku oli silti hyvä, mutta saisihan sen puoli ämpäriä aika paljon helpommalla kaupasta 😉

    VastaaPoista