16. toukokuuta 2014

Ympyräperennapenkki vuosi istutuksen jälkeen

Kasvit lähtivät ympyräpenkissä hyvään kasvuun viime vuonna ja useimmat ehtivät kukkaan. Tässä tilanne 15.5.2014 ja tästä ja tästä, voit katsoa viime vuoden tilannetta istutusaikaan. Kaikkia kasveja en saanut penkkiin toukokuussa, mutta juhannukseen mennessä kumminkin (laventelia lukuunottamatta).

Sisäänkäynnin vierestä itäänpäin kuvattuna

Talon seinustan vierestä eteläänpäin kuvattuna.

Penkin takana lähimpänä taloa on keltaisena kukkivaa suikeroalpia kivipolun molemmin puolin. Se selvisi talvesta oikein hyvin, mutta ruskettui sieltä, missä ei ollut havujen alla suojassa. Oikealla puolen polkua keskellä on alppipiikkiputki, joka ei ehtinyt kukkia viime vuonna. Lehdistö on vähän vaaleampi kuin suikeroalpi ja kukat siniharmaita ja piikkisiä. Laventeli on aivan penkin reunassa ja onnistuin sen kasvattamaan viime keväänä siemenestä ja istutin vasta loppukesästä penkkiin. Syksyllä peittelin havuilla ja näköjään talvehtiminen onnistui. Toivottavasti myös kukkisi tänä vuonna!

Iisoppia on laventelin jälkeen ja se siemensi aivan hurjasti ympäristöönsä. Ensi vuonna taidan olla viisaampi ja leikkaan siemenkodat pois. Mutta iisoppi on hyötykasvi ja monivuotinen, niin saa kyllä vähän levitäkin.


Sitten on jotain lumikelloja (tai sen tapaisia kevätkukkijoita) ja niiden oikealla puolen alppiasteri. Tämä asteri on tosi matala eikä taida oikein olla innokas leviämään. Vähän siis tyhjä kohta tuossa kohden penkkiä. Takana näkyy popsittuja valkoisia tulppaaneja, valkoisen krookuksen lehtiä ja aivan oikeassa reunassa kesäpikkusydäntä (Aurora). Tulppaanien yläpuolella on siperiankurjenmiekkaa, mutta se ei ole vielä lähtenyt kovin hyvään kasvuun.


Kesäpikkusydänten yläpuolella oli kaksi valkoista särkynyttä sydäntä (vaalean vihreät lehdet), mutta siirsin toisen jo pois. Se vei selvästi voimaa pikkusydämiltä ja yksi raukka taisi hävitäkin viime kesänä. Mutta nyt ne jatkavat kyllä kasvuaan, mutta vähän eri paikassa istutuskohdan reunamilla. Kaipa se siitä leviää, koska nyt kasvusto on vielä harva ja vähän ruma. Liljojen alutkin jo pilkistävät ja yksi niistä on hiukan eri lajiketta kuin muut, sillä lehtiruusukkeet ovat muissa punertavat ja tuossa särkyneen sydämen vieressä on vihreä tupsu.


Syötyjen tulppaanien yläpuolella ovat siis siperiankurjenmiekat ja niiden yläpuolella aivan vesiaiheen vieressä japaninakileijaa sinisenä. Vielä aivan keskellä on jaloritarinkannus (puutikun takana), mutta siihen tuli viime kesänä härmää. Luulisin ainakin, koska lehdet olivat aivan harmaat. Nyt sieltä pilkotti vähän terveemmän näköinen alku.



Sitten penkki jatkuu kolmella sinisenä kukkivalla kurjenpolvella ja niiden yläpuolella iiriksiä (muistaakseni valkoisia, eivät kukkineet istutuskesänä) ja yksi kääpiökullero. Kurjenpolvien jälkeen jättipoimulehteä, joiden yläpuolella tarhapäivänliljaa ja päivänliljaa. Pääskymaksaruohoista yksi kärsi viime kesänä muurahaisista ja on paljon pienempi kuin kaksi muuta.



Kevätvuohenjuuri on kesän ensimmäinen kukkija (sipulikasvit ovat niitä kevätkukkijoita) ja niiden edessä on kultatyräkkiä, joka kasvaa aika suureksi puskaksi, mutta josta voi leikata keväällä ruskeaksi menneet varret. Kultatyräkkien suojissa on keltaisia krookuksia.


Sitten on taas pari jättipomulehteä, joiden jälkeen pari kuunliljaa. Nyt penkissä näkyy pikkunarsisseja, jotka istutin siihen tämän vuoden pääsiäisruukuista. Niiden yläpuolella on pari kesäkulleroa ja yksi Itoh-pioni, jota ei kuulemma tarvitse tukea, kuten kiinanpionit. Itohin pitäisi kukkia keltaisena, mutta tarkempi nimi on nyt hukassa. Isomman thuijan edessä on vielä hopeatäpläpeippi, joka ränsistyy kyllä talvella, mutta kesällä kasvaa ihan laitojen yli.

Yritän muistaa ottaa kesäkuviakin. Tässä on kuitenkin vähän viime vuoden tunnelmia. Tulisipa jo lämmintä! No maanantaiksi on kai hellettä luvattu, ettei tässä kauaa enää tarvitse kärsiä ;-)

Kesäkuun 21. päivä.
Heinäkuun 19. päivä hyasintti innostui kukkimaan.
Elokuun 18. päivä





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti